Soudce Froget usvědčuje

Sedm detektivních povídek z pera mistra detektivního žánru Georgese Simenona.

soudce-froget-usvedcuje

Autor: Georges Simenon
Hrají: Jiří Adamíra
Režie: Viktor dusil
Vydavatel: RadioServis
Stopáž: 2 CD / 1h 57min
Verze: Dramatizace
Rok: 2009
Hodnocení: Dobré (4/5)

Hodnocení:

Velice střízlivé a věrohodné zpracování kvalitní předlohy. Režisérův přístup a hlavně skvělý minimalistický výkon Jiřího Adamíry zajistily navození dokonalé autentické atmosféry.

Série obsahuje krátké povídky, během nichž vyšetřující soudce Froget výslíchá a následně usvědčuje zločince. Jedná se tedy vlastně o detektivkový destilát pro nedočkavé, kdy se nemusíme prokousávat samotným zločinem a rozvíjením zápletky včetně všech slepých uliček, ale přejdeme rovnou k závěrečné scéně, kdy obvykle detektiv početnému publiku představí zločince a popíše své dedukce. Zde jsme tedy svědky rozhovoru (výslechu) soudce a podezřelého, během kterého jsme obvykle suchým, až úředním způsobem seznámeni s veškerými fakty, ze kterých vyplývá jedinné a zločinci tak nezbývá, než se jen podepsat.

Tento model dává zásadní prostor hlavnímu protagonistovi a tak vám už na ostatních rolích příliš nezáleží. Jiří Adamíra je pak svým poklidným a kultivovaným projevem na tuto roli ideální.

K dokonalosti chybí větší vyrovnanost jednotlivých povídek, kde u těch nejslabších jsou deduktivní vývody a důkazy proti obviněnému již mírně za hranicí věštění z koule. O to víc pak z jinak velmi podařeného celku trčí.

Vřele tedy doporučuji všem milovníkům detektivek a jen nerad nedávám nejvyšší hodnocení.

Povídky

  • Přítel z lékárny
  • Slečna Nouchi
  • Duo Timmermans
  • Zrádné alibi
  • Příliš drahé ženy
  • Stopa zůstává
  • Pozor na jazyk
Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář