Slavné případy Sherlocka Holmese 1

První z řady nahrávek detektivních příběhů Sherlocka Holmese a jeho věrného přítele Watsona. Tentokrát ještě v podání Miloše Kopeckého a Rudolfa Hrušínského.


Slavné příběhy Sherlocka Holmese

Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Hrají: Miloš kopecký, Rudolf Hrušínksý, Gabriela Vránová (1), Hana Maciuchová(1), Josef Bek(1), Růžena Meruňková (2), Eduard Cupák (2), Soběslav Sejk (2), Vladimír Fišar (2), Marie Marešová (2), Vladimír Krška (2), Ladislav Kazda (2)
Části Strakatý pás, Námořní smlouva
Vydavatel: Radioservis
Režie: Jiří Horčička
Dramatizace: Jan Vedral
Stopáž: 1 CD / 59 min
Verze: Dramatizace
Rok: 1989
Hodnocení: Slabé (2/5)

Hodnocení:

Příběhy Sherlocka Holmese patří mezi klasiku detektivní literatury, přestože z hlediska tohoto žánru se jim dá mnohé vytknout. Z tohoto důvodu jsou velmi citlivé na přepracování, ať již do filmové, či zvukové podoby – každé zjednodušení je dělá banálnější a nezajímavé. Naopak vybízejí k volným přepracováním jen vzdáleně se držícím předlohy.

A právě způsob, jakým se s předlohou popasoval autor této dramatizace Jan Vedral, nepatří mezi povedené. Zvláště pak první příběh – Strakatý pás – je vysloveně špatný, a to i vinnou hlavních představitelů zvučných jmen. Miloš Kopecký tu nesmyslně deklamuje triviální věty, Rudolf Hrušínský několikrát ponurým a dramatickým hlasem upozorňuje, že to je ten nejtemnější a nejstrašlivější příběh, to kdyby si toho posluchač náhodou nevšiml. Celé je to velké divadlo nad prachbídným textem. Vybavily se mi některé scény z Cimrmana, když Gabriela Vránová popisuje tragický příběh se všemi nesmyslnými podrobnostmi a v tom ji Miloš Kopecký – Sherlock Holmes v největším přívalu slov přeruší zcela nesmyslnou a nesmyslně zadeklamovanou větou, aby mu sdělila vše do nejmenších detailů.

Druhý příběh je o poznání lepší. Je zde dáno více prostoru Eduardu Cupákovi a méně hlavním protagonistům. Také sama předloha je možná zajímavější.

Hudební doprovod je zde víceméně klasický, jako u všech nahrávek Sherlocka Holmese, a tedy povedený – jednoduché houslové improvizace.

Přesto, že mám příběhy Sherlocka Holmese navzdory jejich naivitě rád, u této nahrávky mi nezbývá, než být kritický. Nedokáži určit, kdo má na tom největší podíl, zda režisér, autor dramatizace či hlavní protagonisté, ale to asi ani není příliš důležité. Faktem je, že nahrávku doporučuji jen skalním příznivcům a sběratelům, kteří chtějí mít řadu ucelenou.

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář